-2.2 C
Warka
środa, 2 grudnia, 2020
- Reklama -
- Reklama -

Właściciele hoteli i restauracji będą kupować u lokalnego rolnika – zadeklarował dyrektor KOWR

Przeczytaj także

KOLEJNE ZATRZYMANIE ZWIĄZANE Z NARKOTYKAMI

Grójeccy kryminalni zatrzymali kolejnego mieszkańca powiatu grójeckiego, który był w posiadaniu nielegalnych substancji. 20-latkowi grozi do 3 lat pozbawienia wolności.

Konkurs plastyczny „Walcząc o niepodległość… malowana interpretacja Powstania Listopadowego”

Gminna Instytucja Kultury „Dworek na Długiej”  zachęca do wzięcia udziału w konkursie plastycznym, pt. „Walcząc o niepodległość…malowana interpretacja Powstania Listopadowego”.  Jest to...

Zostań wolontariuszem WOŚP 2021

Sztab WOŚP w Warce rozpoczyna nabór wolontariuszy do zbiórki datków na rzecz WOŚP, która odbędzie się 10 stycznia 2021 r. Tym razem...

Wydłużono termin składania wniosków o dotacje na małe przetwórstwo i RHD

Termin przyjmowania wniosków o przyznane pomocy na “Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów  rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” został wydłużony do 24 grudnia...
00:01:18

ZLIKWIDOWANE LABORATORIUM, ZATRZYMANI 2 CHEMICY, PRZEJĘTY TOWAR WART OK. 15 MLN ZŁ

CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium, w którym wytwarzane były substancje psychotropowe, tj.: amfetamina i 4CMC (klefedron). Podczas akcji zatrzymano 2 chemików, zabezpieczono...

W obecności ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego oraz sekretarza stanu w ministerstwie rozwoju Andrzeja Gut-Mostowego przedstawiciele kierownictwa Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i Polskiej Organizacji Turystycznej podpisali dziś list intencyjny dotyczący współpracy branży turystycznej z lokalnymi producentami żywności.

Celem sygnatariusz listu jest  zarówno promocja Polski jako kraju atrakcyjnego turystycznie, oferującego dobrą i bezpieczną żywność, jak i wzmocnienie działań mających na celu współpracę branży turystycznej z lokalnymi producentami żywności, w szczególności z rolnikami prowadzącymi działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego.

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podkreślał, że budowanie skróconego łańcucha dostaw od producenta do konsumenta, jest w tym przypadku także budowaniem społecznych więzi i wzajemnego zaufania.

– Zgoda buduje, niezgoda rujnuje. Ta stara prawda dziś się potwierdza. Koronawirus zmienił wiele rzeczy, ale życie musi toczyć się dalej. Nadchodzi czas wakacji. Ludzkie obawy są zrozumiałe, a każdy chce odpocząć, tym bardziej po tak długim czasie izolacji i ograniczeń. Prezydent RP Andrzej Duda wyszedł z inicjatywą bonu turystycznego, a my umożliwiliśmy rolnikom sprzedawanie produktów żywnościowych wytworzonych we własnym gospodarstwie. To idealne połączenie – mówił szef resortu rolnictwa.

Do idei utworzenia Polskiego Bonu Turystycznego oraz do możliwości jego realnego wykorzystania nawiązywał także Andrzej Gut-Mostowy, wiceminister rozwoju odpowiedzialny za turystykę, Pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw promocji polskiej marki.

– Będzie to zachęta dla polskich rodzin do podejmowania aktywności turystycznej – jakże wartościowej pod względem krajoznawczym, kulturowym i zdrowotnym. Z dopłaty do wakacji lub ferii zimowych skorzysta ponad 6 mln dzieci – mówił wiceminister.

Szczegóły działań związanych z akcją „Polska Smakuje w turystyce” przedstawiał Marcin Wroński – zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

– Specyfika i szybkie tempo prowadzenia działalności gospodarczej, zwłaszcza podczas sezonu turystycznego, nie pozwala często restauratorom i hotelarzom na szukanie dostawców żywności i surowców w najbliższej okolicy. Turyści chcą degustować lokalną żywność, dlatego Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wychodząc naprzeciw oczekiwaniom branży turystycznej, lokalnych rolników i producentów żywości pomoże w nawiązywaniu kontaktów między dostawcami, a punktami gastronomicznymi. Każdy właściciel hotelu, czy restauracji, będzie mógł zgłosić się do jednego z 17 Oddziałów Terenowych KOWR, a my wskażemy mu lokalnego rolnika, lub przetwórcę żywności. Zorganizujemy także regionalne pokazy i degustacje dedykowane branży hotelowej – zadeklarował dyrektor KOWR.

Organizatorzy są przekonani, że kampania, której efektem jest podpisanie listu intencyjnego ma ogromny potencjał i będzie miała szeroki odzew społeczny.

– Polskie obszary wiejskie kojarzone są z gościnnością, dziedzictwem kulturowym, bogactwem natury, wspaniałą kuchnią bazującą na naturalny składnikach.  Jestem przekonany, że dzięki wspólnym działaniom informacyjno-promocyjnym ten uświadomimy przedsiębiorcom turystycznym jak ogromny potencjał ma turystyka kulinarna i bogactwo oferty regionalnych dostawców – powiedział Robert Andrzejczyk, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.

Obecni na spotkaniu patroni wydarzenia podkreślali bogactwo kulinarne wszystkich regionów naszego kraju.

– Zdrowa i naturalna żywność oraz zróżnicowane regionalnie tradycje kulinarne – od oscypków po truskawki kaszubskie to niewątpliwy atut naszego kraju. Wszyscy cieszymy się nimi na co dzień, ale potencjał zasługuje na jeszcze większe wyeksponowanie i pokazanie światu. Dlatego podjęliśmy inicjatywę polegającą na łączeniu rolników  i lokalnych producentów żywności z przedstawicielami branży hotelarskiej. Dzięki temu hotele i pensjonaty  uatrakcyjnią swoją ofertę siłą regionalnych przysmaków, a producenci żywności zyskają nowe kanały dystrybucji – powiedział Andrzej Gut-Mostowy, wiceminister rozwoju odpowiedzialny za turystykę.

– Proponujemy „Polskę smakować w turystyce”. Agroturystyka to „strzał w dziesiątkę” – pieniądze zostają w kraju, ludzie odpoczywają i poznają tradycyjne smaki. Z pewnością na naszej wsi każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Polska jest piękna i w każdym jej zakątku czekają inne turystyczne atrakcje. Nasze dziedzictwo kulinarne jest bardzo bogate – specjały poszczególnych regionów, różne smakołyki i miejscowe dania łączące często smaki różnych kuchni. Czy trzeba czegoś więcej? – przekonywał minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Z badań przygotowanych na zlecenie Polskiej Organizacji Turystycznej wynika, że aż 82 proc. Polaków, którzy planują urlop w najbliższych miesiącach, zamierza spędzić go na terenie naszego kraju. Resort rolnictwa akcją „Odpoczywaj na wsi” zachęca, by robić to w zgodzie z naturą. To szansa nie tylko na wsparcie lokalnych producentów i właścicieli gospodarstw agroturystycznych, to także wyraz troski o nasze zdrowie, i zdrowie naszych najbliższych.

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Więcej artykułów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Polecane w Warce

KONKURS PLASTYCZNY Z CREA-EDU!!!

Już niedługo zbliża się Dzień Matki. Laurka wykonana samodzielnie jest idealnym prezentem od dziecka dla każdej Mamy. Ile razy zdarzało się Wam...

Zareklamuj się za złotówkę na portalu GminaWarka.pl

Biznesowa Warko! Wychodząc na przeciw wareckim przedsiębiorcom i trudnego dla większości czasu, zaczęliśmy tworzyć cykl artykułów o Waszych biznesach. Jeśli prowadzisz działalność...

Przyłbice ochronne w sprzedaży w wareckiej drukarni

Przyłbice ochronne wykonane są z myślą o podstawowej ochronie twarzy. Dzięki ich lekkiej konstrukcji możemy nosić je przez wiele godzin i zapewnić...

Warka – będzie nowy przystanek i dwa wiadukty

Będzie lepszy dostęp do kolei dla mieszkańców Warki. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. wybudują nowy przystanek Warka Miasto. W miejscowości dwa wiadukty...

Urząd Gminy Warka przygotowuje 4 tysiące pakietów ochronnych na mieszkańców w wieku 65+

Urząd Gminy Warka poinformował o przygotowywaniu 4000 szt pakietów ochronnych, które przeznaczone będą dla mieszkańców Warki w wieku powyżej 65 roku życia.

#NośMaskę! Każda ma znaczenie!

Najlepiej zostań w domu. Jeśli jednak musisz wyjść, osłaniaj twarz! Po co nosić maskę?

Informacja na temat dokładnych danych dotyczących koronawirusa w Gminie Warka

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Grójcu poinformowała nasz portal o tym, że nie jest w stanie podać dokładnych danych związanych z koronawirusem w...

Kolejna dezynfekcja miasta już 9-10 kwietnia

Informujemy, że w nocy z 09÷10 kwietnia 2020 roku w godzinach 21:00÷1:00 zostanie przeprowadzona dezynfekcja następujących ciągów komunikacyjnych na terenie naszego miasta:
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -